expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

nasdaq

Search in navarinoinvestment

auto slider

Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΤΟΝ ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ (Του Αντώνη Καρατζά)



Νωπές είναι ακόμα οι μνήμες από τις πορείες που κάναμε στους Γαργαλιάνους με τις μαύρες σημαίες το 2010
για να αντιταχθούμε στο τότε σχέδιο νόμου εν ονόματι '' Καλλικράτης''. Μια από τις αιτίες πολλών παθογενειών στον χώρο των δήμων και της τοπικής αυτοδιοίκησης κάτι που κατέστη φανερό και στον δικό μας δήμο, της Τριφυλίας.
Τότε η λαϊκή απαίτηση καταπατήθηκε στον βωμό της κρίσης και των συγχωνεύσεων και με το πέρασμα των χρόνων οι συνέπειες ήταν απρόβλεπτες δυστυχώς προς το χειρότερο. Δυστυχώς οι μικρότεροι τότε δήμοι έχασαν μέσα σε μια νύχτα τα περισσότερα τμήματα των δημοσίων υπηρεσιών τους, πηγαίνοντας κυρίως στην Καλαμάτα και λιγότερο στην Κυπαρισσία. Οι τότε απόψεις που ακούγονταν και αλήθεια είναι πως αν είχαν παρθεί σοβαρά υπ' όψιν  ίσως να ήταν σήμερα σε καλύτερη μοίρα τα πράγματα στον τόπο μας, ήταν αρχικά δήμος μεταξύ Γαργαλιάνων-Φιλιατρών και Χώρας και μετά την προσχώρηση της Χώρας στο Δήμο Νέστορος η τελευταία λύση ήταν Δήμος Φιλιατρών με έδρα τους Γαργαλιάνους.
 Φτάνοντας στο 2018 η σημερινή κυβέρνηση , που προεκλογικά μιλούσε για δημοψήφισμα στους δήμους και διάλυση του Καλλικράτη,φτάνει σήμερα στο νόμο Σκουρλέτη με τον περιβόητο Κλεισθένη. Θα ήταν όμως προτιμότερο από το να σχολιαστούν οι αστοχίες αυτού του εντελώς κακογραμμένου και πρόχειρου νόμου να δούμε που και εάν,επηρεάζει τις εξελίξεις στον δήμο μας.
Μπορεί να γίνει κατανοητή η ανάγκη αλλαγής ή ρύθμισης του τρέχοντα νόμου αλλά οι πραγματικές αλλαγές που θέλει η ρίζα του προβλήματος εδώ είναι δύσκολο να επιτευχθούν. Γιατί και με τον Κλεισθένη παραμένουμε ένας χαοτικός δήμος με πολλά χωριά. Ίσως πάλι αποτελεί και μία ευκαιρία για εκ νέου διαπραγμάτευση των ορίων του δήμου ή ακόμα καλύτερα τον διαμελισμό του υπάρχοντος δήμου και την δημιουργία δύο καινούργιων δήμων. Μια Κυπαρισσία, ένα πραγματικό στολίδι θα φάνταζε ένας εξίσου ισχυρός δήμος με τα πάρα πολλά όμορφα και γραφικά χωριά που την περιτριγυρίζουν, ενώ και ένας δήμος Φιλιατρών -Γαργαλιάνων- Χώρας θα ήταν το ίδιο δυνατός και με τις αποστάσεις τόσο κοντινές και στις δύο περιπτώσεις για να εξυπηρετούνται, καλύτερα τα συμφέροντα των κατοίκων τους.
 Πολλά νομοσχέδια την τελευταία τριετία έχουν περάσει ''νύχτα'' από τη βουλή. Ο τόπος μας πιστεύω δεν αξίζει κάτι τέτοιο. Αντίθετα τώρα είναι ευκαιρία η συζήτηση του εν λόγω νόμου να γίνει ένα δυνατό εργαλείο διαπραγμάτευσης ώστε να έρθουν ριζικές αλλαγές, αλλαγές που οι πολίτες του τόπου μας δεν σβήνουν εύκολα από το μυαλό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου