expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

nasdaq

Search in navarinoinvestment

auto slider

Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Πού επενδύουν τα χρήματά τους οι κροίσοι

Πού επενδύουν τα χρήματά τους οι κροίσοι

John Authers
Η αγορά ακινήτων κεντρικού Λονδίνου, τα χρηματιστήρια και η... αγροτική γη είναι μερικές από τις επιλογές των υπερπλουσίων καθώς σβήνει ο έρωτας για τα ομόλογα. Τι φοβάται και τι προβλέπει το έξυπνο χρήμα για τα επόμενα 30 χρόνια.
 
Πού επενδύουν οι κροίσοι - Οι φοβίες και τα... πάθη
Eίναι καλό να ξέρεις πως κινείται το έξυπνο χρήμα. Ορισμένες φορές όμως, συνειδητοποιείς ότι έξυπνο χρήμα είναι υπερβολικά επιφυλακτικό. Αυτή είναι εύλογα η πρώτη αντίδραση στην έρευνα που έγινε από τη Fleming Family & Partners σε υπερ-πλούσιους.
Η Fleming ρώτησε 90 άτομα «με εξαιρετικά μεγάλη περιουσία» (συνολικά η περιουσία τους ξεπερνά τα 100 δισ. δολ.) τι προβλέπουν για τα επόμενα 30 χρόνια. Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι οι Κροίσοι αντιπαθούν τον κίνδυνο. Θα νόμιζε κανείς ότι με τόσο μεγάλη περιουσία θα είχαν τη δυνατότητα να πειραματιστούν με πιο ευφάνταστες επενδύσεις, αλλά τρομοκρατούνται με τον πληθωρισμό, ακόμη κι αν φαίνεται ότι ο αποπληθωρισμός μπορεί να αποδειχθεί μεγαλύτερος κίνδυνος. Αυτό εν μέρει εξηγείται επειδή ο πληθωρισμός για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που αγοράζουν οι Κροίσοι είναι κατά περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερος από το δείκτη τιμών καταναλωτή στο σύνολο της Βρετανίας.
Εν τω μεταξύ, οι δημογραφικοί παράγοντες και η αλλαγή των κοινωνικών προτύπων καθιστούν δυσκολότερη τη διαχείριση των τεράστιων οικογενειακών περιουσιών.  
Η κληρονομιά στο πρωτότοκο παιδί, πρακτική που εγκαταλείφθηκε ακόμη και από τη βασιλική οικογένεια, απορρίπτεται και από τους συμμετέχοντες στην έρευνα ως ξεπερασμένη. Το μοίρασμα της περιουσίας όμως, αν και δικαιότερη λύση, δημιουργεί νέα προβλήματα. Μόνο η οικογένεια Fleming εκτιμάται ότι θα προσθέσει 200 μέλη μέσα στα επόμενα 30 χρόνια.
Αντιμετωπίζουν επίσης σημαντικό πρόβλημα μυστικότητας. Πλέον δεν είναι εύκολο να κρατούν τους πάντες στο σκοτάδι. Όπως είπε ένας πλούσιος επενδυτής: «Ακόμη και τα 6χρονα μπορούν να googlάρουν τους μπαμπάδες τους και να δουν πόσο πλούσιοι είναι». Αυτό σημαίνει περισσότερη δουλειά για δικηγόρους και οικονομικούς συμβούλους. Ορισμένες οικογένειες έχουν φτάσει σε νέα επίπεδα συντάσσοντας ειδικούς κανόνες για να αποτρέψουν τον κατακερματισμό.

Μηδενικό ενδιαφέρον για ομόλογα

Υπάρχουν όμως, δύο παράγοντες που ξεχωρίζουν τους κροίσους σε αυτή την έρευνα: ο φόβος του πληθωρισμού και η πίστη στην κτηματομεσιτική αγορά του Λονδίνου. Ο κόσμος κινδυνεύει με σοκ αποπληθωρισμού. Οι τιμές των εμπορευμάτων, εκ των οποίων και του χρυσού, υποχωρούν. Οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να πυροδοτήσουν πληθωρισμό. Όμως, το 71% των ερωτηθέτων δηλώνουν ότι ανησυχούν τώρα περισσότερο για ενδεχόμενη απότομη αύξηση του πληθωρισμού από ότι προ πέντε ετών.
Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον να τοποθετηθούν σε κρατικά ομόλογα, σε ρευστότητα ή σε υψηλής ποιότητας εταιρικά ομόλογα. Μόνο το 2% δήλωσε πως θα συμπεριλάβει τα κρατικά χαρτιά στις τρεις βασικές επενδυτικές του επιλογές της επόμενης 30ετίας.
Αυτό όμως, δημιουργεί πρόβλημα οικονομικού σχεδιασμού. Όπως το θέτει και η Fleming Family and Partners: «Η επενδυτική δουλειά όλων έχει γίνει πολύ πιο δύσκολη». Είναι αδύνατο να σκεφτεί κανείς κάποια επενδυτική επιλογή που θα έχει ισάξια απόδοση σε βάθος 30ετιας με εκείνη που είχαν τα ομόλογα τα προηγούμενα 30 χρόνια, εάν ληφθούν υπόψη τόσο οι αποδόσεις όσο και ο κίνδυνος.
Αυτό είναι σχεδόν δεδομένο. Το τέλος της 30ετούς ανοδικής αγοράς στα ομόλογα κάνει τη ζωή πολύ πιο δύσκολη για τους υπερ-πλούσιους. Έτσι, αν και εξακολουθούν να αποστρέφονται τον επενδυτικό κίνδυνο, είναι διατεθειμένοι να προσπαθήσουν κάτι πιο εναλλακτικό.
Η αγαπημένη τους τοποθέτηση για τις επόμενες τρεις δεκαετίες είναι οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών, οι μετοχές των αναπτυγμένων αγορών και η αγροτική γη (με αυτή τη σειρά). Ακολουθεί το private equity, σε μικρή απόσταση από την αγροτική γη, η τέχνη και τα αντικείμενα συλλογών που βρίσκονται σε υψηλότερη θέση προτίμησης από τα ομόλογα. «Για να το θέσουμε απλά, οι πελάτες μας προτιμούν τοποθετήσεις που να μπορούν να αγγίξουν» εξηγεί ο Mark Zapletal του Warenberg Trust.
Στον απόηχο της κρίσης, τα hedge fund δεν είναι από τις προτιμητέες επιλογές. Όμως, οι πλούσιοι επενδυτές που φοβούνται τον πληθωρισμό και δεν έχουν πλέον την επιλογή των ομολόγων, είναι διατεθειμένοι να τους δώσουν μία ευκαιρία, τοποθετώντας κατά μέσο όρο το 25% των τοποθετήσεων της επόμενης 30ετίας. Εν τω μεταξύ, οι πιθανότητες φούσκας στην αγροτική γη ή την τέχνη, είναι πλέον πραγματικές.

Το real estate βασιλεύει

Τέλος, υπάρχει το real estate, η κατ’ εξοχήν βασική επιλογή των πολύ πλουσίων. Οι πλούσιοι δεν πάνε αντίθετα στο ρεύμα. Ένα εντυπωσιακό ποσοστό 92% περιγράφει  τα ακριβά ακίνητα του κεντρικού Λονδίνου ως καλή επένδυση σε βάθος 30ετίας. Οι τιμές στη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων διπλασιάστηκαν κατά τα τελευταία 8 χρόνια, σύμφωνα με τη Savils. Στην έρευνα όμως, οι υπερ-πλούσιοι προβλέπουν κατά μέσο όρο τετραπλασιασμό της μέσης τιμής, από 1,5 εκατ. στερλίνες στα 6 εκατ. στερλίνες μέσα στις επόμενες τρεις δεκαετίες.
Πολλοί φοβούνται ότι η αγορά ακινήτων του Λονδίνου ήδη βρίσκεται σε φούσκα. Αυτή η έρευνα όμως, υποδεικνύει ότι η φούσκα δεν θα σκάσει άμεσα.
Οι πλούσιοι πιστεύουν επίσης ότι το Λονδίνο θα διατηρήσει την τρέχουσα κυρίαρχη θέση ως κέντρο διαχείρισης πλούτου. Τα κέντρα offshore θα γίνουν δορυφόροι του Λονδίνου καθώς οι χώρες θα συμφωνήσουν στην ανταλλαγή πληροφοριών, ενώ το 93% προβλέπει ότι το Λονδίνο θα εξακολουθεί να είναι ένα από τα τρία μεγαλύτερα κέντρα διαχείρισης πλούτου το 2043 (η τριάδα συμπληρώνεται με τη Σιγκαπούρη και την Ελβετία).
Κατά συνέπεια, η ανισότητα στο Λονδίνο που ήδη προκαλεί βαθιά ανησυχία, θα μπορούσε να γίνει ακόμη πιο βαθιά. Για όσους έχουν ακίνητα στο κεντρικό Λονδίνο τα νέα είναι καλά. Κρατήστε τα ακίνητά σας καθώς η αγορά ακινήτων του Λονδίνου γιατί μπορεί η τιμή τους να ενισχυθεί περαιτέρω. Το πιθανότερο είναι ότι θα εξακολουθεί να υπάρχει ένας ακόμη πιο πλούσιος ανόητος να το αγοράσει.
Όσοι δεν έχουν ακίνητο στο κεντρικό Λονδίνο, καλύτερα να πιάσουν δουλειά στη διαχείριση πλούτου. Θα υπάρχει μεγάλη ζήτηση για αυτό τον κλάδο από την επόμενη γενιά.
ΠΗΓΗ: FT.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου