expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

nasdaq

Search in navarinoinvestment

auto slider

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Ancient messinian coins



Πλειστηριασμός: Triton VIII, Lot: 338. Closing Date: Jan 10, 2005. «ΜΕΣΗΝΝΊΩΝ», Messene. Περί
το 183-182 Π.Χ. Τετράδραχμο (16.66 gm, 4h). βασιλείας Σωσηκράτης, εκτιμάται στα 10000 δολάρια,
πουλήθηκε στα 11000 δολάρια.
Απεικονίζει στεφανωμένη κεφαλή Δήμητρας, στρεφόμενη προς τα δεξιά. Στην ανάποδη όψη φέρει κάθετη επιγραφή «ΜΕΣΣΗΝΙΩΝ», απεικονίζει τον Ζευς τον Ιθομάτη στέκων δεξιά, κραδαίνοντας κεραυνό στο δεξί του χέρι και το αριστερό τεντωμένο πάνω από ψηλό τρίποδα με την επιγραφή «ΣΩΣΗΚΡΑ» μεταξύ αυτού και του τρίποδα. Σειρά Grand jean Series IX, 86 (D54/R71); BMC Πελοπόννησος σ. 110, 11 (same dies). SNG Copenhagen -; McLean 6712 (same obverse die). VF, όμορφα τονισμένο, ελαφρά φθαρμένο στην εμπρόσθια όψη του νομίσματος. Σπάνιο. ($10,000) Ex Gorny & Mosch 107 (2 April 2001), lot 165; CharlesGillet Collection.
Μέχρι το 700 Π.Χ οι Σπαρτιάτες είχαν κατακτήσει τη Μεσσηνία και υπέταξαν τον πληθυσμό της.
Περιοδικές εξεγέρσεις ενάντια στην Σπαρτιατική κυριαρχία έχαιραν περιορισμένης επιτυχίας. Μετά την Βοιωτική νίκη κατά των Σπαρτιατών στα Λεύκτρα το 371 ΠΧ, η Βοιωτική Ομοσπονδία ήταν αποφασισμένη να κρατά τη Σπαρτιατική δύναμη υπό έλεγχο, δημιουργώντας μια ανεξάρτητη Μεσσηνιακή πολιτεία στην Πελοπόννησο. Έτσι λοιπόν, από μια περιοχή χωρισμένη από την προγονική Μεσσηνιακή γη, ο Επαμεινώνδας ίδρυσε μερικές πόλεις. Μια από αυτές ήταν η Μεσσήνη, επανιδρυμένη το 369 ΠΧ για να γίνει η πρωτεύουσα αυτής της νέο-δημιούργητης επαρχίας. Η ισχυρά-οχυρωμενη πόλη υπήρχε γύρω από την ακρόπολη στο Όρος Ιθώμη, όπου υπήρχαν ναοί προς τιμήν της Δήμητρας και του Δια. Η θέση και συμμαχία, όχι μόνο με την Βοιωτία, αλλά αργότερα με την Αρκαδική Συμμαχία και τους Μακεδόνες, ισχυροποίησε την ανεξαρτησία της
περιοχής και μια περεταίρω διάβρωση της Σπαρτιατικής επιρροής.
Η είσοδος της Μεσσήνης στην, υπέρ της Μακεδονίας, Αχαϊκή Συμμαχία λίγο πριν τον πρώτο
Μακεδονικό Πόλεμο έφερε την πόλη σε επαφή με αλλά και σε σύγκρουση με τη Ρώμη. Η ρύθμιση μεταξύ Ρωμαίων και της Αχαϊκής Συμμαχίας το 196 ΠΧ ήταν ιδιαίτερος αβέβαιη. Δυσαρεστημένη με την φίλο- Ρωμαική στάση της Συμμαχίας και την προσπάθεια να συμπεριλάβουν την Έλης και την Σπαρτή στα μέλη της, το 183 ΠΧ η Μεσσήνη αποχώρησε.
Προσπαθώντας να ανακαταλάβουν την πόλη, η Συμμαχία επιτέθηκε, αλλά οι κάτοικοι της Μεσσήνης
αιχμαλώτισαν και σκότωσαν τον στρατηγό της, Φιλοποιμένα. Για σχεδόν έναν χρόνο, η Μεσσήνη παρέμενε έξω από την εξουσία της Συμμαχίας, μέχρι που την κατέλαβε ο διάδοχος του Φιλοποίμενα, Λυκόρτας, που εκτέλεσε όλους τους ηγέτες της πόλης.
Βασισμένο στο στυλ, υλικό και τον άξονα της μήτρας, ο Grand jean χρονολόγησε αυτό το κομμάτι στο
πρώτο μισό του δευτέρου αιώνα προ Χριστού. Η σειρά ήταν μικρή και στενά συνδεδεμένη μέσω των μητρών (τρεις πρόσθιες και εννέα ανάποδες μήτρες), υποδηλώνοντας μια σύντομη περίοδο κοπής. Οι τύποι είναι τοπικοί (η Δήμητρα και ο Δίας είχαν σημαντικούς ναούς στο Όρος Ιθώμη) και άγνωστοι σε άλλα παραδείγματα νομισμάτων της Συμμαχίας.
Είναι λοιπόν εξαιρετικά πιθανό ότι το νόμισμα κόπηκε κατά τη διάρκεια του σύντομου
επαναπροσδιορισμού της ανεξαρτησίας της Μεσσήνης από την Αχαϊκή Συμμαχία το 183-182 ΠΧ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου